Chris Schaapman

Expert in kerkelijk vastgoed en voorzitter 

Ik heb altijd al van kerken gehouden. Het werken met kerkelijk vastgoed is een paar jaar geleden op mijn pad gekomen, en ik vind het mooi om het verhaal van de kerken te laten doorgaan. We hoeven de betekenis van het kerkgebouw of het klooster niet te stoppen als we een kerk – of kloostergebouw niet meer zelf in bezit kunnen houden. Er zijn andere mogelijkheden. Met Veni Ventus wil ik kerken en kloosters nieuw perspectief geven om op nieuwe manieren ook in de toekomst van betekenis te blijven.

Marcus van Spronsen penningmeester 

Als zoon van een koster leerde ik lopen in de kerk en ging ik met mijn vader mee op ‘Kerkepad’, Naast mijn werk als accountant bij een accountants-kantoor mocht ik de afgelopen jaren actief zijn in kerk en samenleving. Ik zat als ouderling-kerkrentmeester in de kerkenraad en in raden van toezicht in het onderwijs en de zorg.
Ik hoop dat ik met mijn financiële achtergrond en affiniteit met kerken en kloosters een goed financieel fundament mag neerzetten. Mijn wens voor Veni Ventus is er dat er (on)verwachte en verrassende verbindingen mogen ontstaan tussen mensen en gebouwen, dat zij elkaar mogen vinden en op weg mogen helpen!

Jonathan  v/d  Geer

Communicator en secretaris 

Ik gun deze tijd meer plekken van verbondenheid. Ik gun mensen hun leven van alledag te verbinden met de plekken die vaak al decennialang geheiligd zijn geweest in toewijding aan God en al Zijn mensen. Die nieuwe verbondenheid is meer dan samen wonen en werken, ten diepste gaat het om bezield te willen leven. Plekken kunnen daarbij helpen. Daar zie ik een kans voor deze tijd waar ik graag aan meebouw.

Michael Lubbers

Architect, trainer en bestuurslid

Kloosters en kerken zijn met toewijding en als huis van Gods aanwezigheid ontworpen, gebouwd en (soms al eeuwen) in gebruik. Aanbidding, lofprijzing, stil zijn, opgebouwd worden, gemeenschap zijn, dienen en telkens opnieuw genade vinden, wordt ondersteund in deze gebouwen.
Maar voor mij zijn kloosters en kerken meer. Zonder levende stenen raakt het gebouw ontzield. We hebben daarom toegewijde mensen nodig voor de toekomst van deze gebouwen. Ik zet me daarom graag in voor het perspectief dat nieuwe leefgemeenschappen in kerken en kloosters kunnen bieden.

Martijn Ijmker

Ervaringsdeskundige, 

adviseur, trainer en bestuurslid

Zelf bid, werk en leef ik in een klooster. Dat wens ik meer mensen toe.

De rust, het samenleven, het perspectief op de eeuwigheid en de warmte van een gemeenschap blijven mij verwonderen.

Omdat het op Klooster Nieuw Sion lijkt te lukken draag ik graag mijn steentje bij om dit door te geven en andere mensen op andere plekken te helpen gemeenschappen te stichten.

Huub Runhaar 

Aannemer & restaurateur adviseur en bestuurslid

Een groot deel van mijn leven ben ik actief in de bouw. Mijn passie voor oude gebouwen is de laatste jaren steeds meer gegroeid. Daarnaast heb ik het verlangen om van betekenis te zijn in Gods koninkrijk en het verschil te maken daar waar dit in mijn vermogen ligt.
Religieus vastgoed wordt vaak her-bestemd voor commerciële doeleinden. Ik ben van mening dat dit ook anders kan. Ik wil mijn kennis en kunde graag inzetten om dit te onderzoeken en bouwkundig en praktisch mee te denken in wat de mogelijkheden zijn. Op deze manier kan een rijke geschiedenis voortbestaan op een hedendaagse manier!

André Bikker

Adviseur, coordinator  SCHOOL voor leef-gemeenschappen trainer en bestuurslid

Betrokkenheid bij leefgemeenschappen is mijn tweede natuur. Ik heb in diverse woongroepen gewoond en diverse leefgemeenschappen gestart en begeleid. Daarom geloof ik er heilig in dat je handen en voeten kan geven aan je idealen door samen te wonen, te bidden, er zijn voor je woonomgeving. Mijn wens is mensen te inspireren, te begeleiden en te leren wat het is om samen in een leefgemeenschap te wonen. Als katalysator van de SCHOOL voor leefgemeenschappen wil ik mensen de tools aanreiken om een duurzame leefgemeenschap te ontwikkelen.


Erica Euving

Adviseur en begeleider leefgemeenschappen

Toen ik lang geleden afstudeerde in mystieke Nederlandse letterkunde en specifiek op een tekst uit de Moderne Devotie zei mijn begeleider dat hij altijd dacht dat ik wel in een klooster zou belanden. Dat is niet gebeurd, maar ik heb wel gewerkt aan Buurtklooster Zuilen. Dat is helaas niet gerealiseerd. En daarmee hebben we in die tijd daar ontzettend veel van geleerd.
Ik ben vaak bezig, beroepsmatig en persoonlijk, om samen (met een groep, met buren, in een organisatie) te werken aan een mooiere samenleving, aan beter samen leven. Om te ontdekken wat je echt wilt, wat mijn en jouw bijdrage daarin kan zijn en hoe je dat (samen) organiseert en volhoud.
Via Veni Ventus hoop ik vanuit die houding en ervaring een bijdrage te kunnen leveren aan de mooie en betekenisvolle projecten die er zijn.

Judith van den Berg-Meelis
Diaconaal Predikant, adviseur en begeleider leefgemeenschappen

Kerken en kloosters fascineren mij als ‘tegenplekken': Plekken van stilte, bezinning, verbinding met je naaste, God en de wereld, plek van gemeenschap, maar ook van tegengeluid, solidariteit, actie en contemplatie. 

Als predikant heb ik op veel verschillende plekken in de wereld en in kerk gewerkt, vaak op het snijvlak van kerk & samenleving en met mensen en op plekken in de marge. Op dit moment werk ik als diaconaal predikant in Leiden als coordinator van een diaconaal centrum. Daarnaast gaat mijn hart stromen van pionieren en kerkvernieuwing. 
De gedachte achter Veni Ventus spreekt me aan: om kerk- en kloosterplekken te behouden als plekken van bidden-werken-wonen, en als plekken waar iets nieuws kan ontstaan. 

Richard Klooster

Financieel adviseur

Volwassen geworden in een woongroep heb ik altijd ongewone verbindingen gemaakt tussen de financiële praktijk en andere sectoren. Zodat mensen met elkaar nieuwe wegen in slaan, er plannen worden gevormd en mensen worden ontzorgd. In het geloof dat samenleven, gedreven door idealen en verlangens, ruimte biedt voor het ervaren van God's koninkrijk. Maar ook vanuit de ervaring dat dit weerbarstige kanten kent waar goede afspraken kunnen helpen om verder te komen. Ik zie het herbestemmen van kloosters en kerken als een kans om bijzondere plekken een kans te geven uit te groeien tot plekken van het goede leven, iets waar ik graag mijn kennis en kunde voor inzet.

Ik zie ernaar uit om elkaar beter te leren kennen en via Veni Ventus samen te bouwen aan een nieuwe toekomst voor deze waardevolle plekken.

Haiko Meelis

Adviseur en begeleider leefgemeenschappen

Ervaren project-, programma- en interim-manager & bestuurder en, recenter, bouwer van communities. In de huidige wereld met haar vele problemen op allerlei gebied zie ik goed functionerende leefgemeenschappen als noodzakelijk, met name als deze zowel een woon als een activiteiten én een spirituele component hebben. Leegstaande kerken en kloosters kunnen door leefgemeenschappen een plek te bieden opnieuw relevant zijn. Graag draag ik hier aan bij.

Bastiaan van den Berg

Adviseur

Ik geloof enorm in de kracht van kerken en kloosters als plekken van contrast tegenover een gejaagde, geïndividualiseerde samenleving. Een contrast door hun fysieke plekken, het gemeenschapsleven en activiteitenaanbod. Als programmamaker, kunstenaar en theoloog heb ik al verschillende projecten georganiseerd op het snijvlak van kunst, geloof en samenleving. O.a. voor het Dominicanenklooster in Zwolle. Daarnaast heb ik met verschillende, voornamelijk PKN geloofsgemeenschappen beleidsmatig opgetrokken op weg naar nieuwe wegen.

Trieneke Wubs 

Adviseur, communicator

Ik ben van huis uit neerlandica, en heb een tijd gewerkt in het prachtige Dominicanenklooster in Zwolle. Ik ben bekend met de vraagstukken rondom de toekomst van kerkelijk erfgoed, zowel in de protestantse als de katholieke traditie. Ik lever graag een bijdrage aan het vernieuwd voortzetten van de kloostertraditie. Binnen Veni Ventus denk ik mee, stel ik vragen en schrijf ik mee aan heldere teksten.