Door de ogen van een Veni Ventus adviseur
Eén van de projecten van Veni Ventus is de Pelgrimkerk in Haarlem. In onderstaande bijdrage van Judith van den Berg-Meelis, Veni Ventus adviseur en Diaconaal predikant, kun je lezen over de plannen van de Pelgrimkerk en de betrokkenheid van Veni Ventus daarbij.
Wat was de situatie in Haarlem die tot nadenken dwong?
Ik ben zelf net in april aangehaakt. Voor zover ik begreep begon de Pelgrimkerk in Haarlem met een droom en het verlangen van een (verbouwing voor een) buurtontmoetingsplek in hun gebouw. Langzamerhand is dat onder begeleiding van Veni Ventus uitgegroeid tot een groter idee met een leefgemeenschap en het concept van wonen-werken-vieren in 1 gebouw.
Wat waren zoal de ideeën?
De aanleiding vormde een nieuwbouwproject in de wijk van de kerk. De kerkgemeente wilde graag meer contact met de wijk, weer een ‘centrum’ van de wijk zijn en bijdragen aan verbinding, ontmoeting, evt. samen eten. Een eerste idee was om iets te betekenen voor jonge (drukke) ouders, bijv met kinderopvang, eten en moestuin. Of een buurtcafé, een ontmoetingsbankje voor de deur.
Hoe kwam de samenwerking met partners tot stand? Wat liep soepel en wat niet?
Tot nu toe liep alles vrij organisch: het begon met Kerk & Co en architect Michael Lubbers van PAX architecten, Veni Ventus werd opgericht en de gemeente ‘groeide’ mee in het idee van wonen-werken-vieren. Stap voor stap wordt het concreter en krijgen de plannen invulling. Tegelijkertijd zijn er ook dingen nieuw: verbinding zoeken met partners en kerken in de wijk en stad en zoeken naar ‘wat willen we zelf’, aan welke geloofskleur of kerkelijke bedding willen we vasthouden? Dat vraagt om goede afstemming en je steeds weer opnieuw verbinden met je bron en wat voor de kerkgemeente belangrijk is.
Wat waren mijlpalen in de afgelopen tijd?
De gemeente ontmoeting in de tweedaagse was geweldig! Na afloop van de kerkdienst hield Veni Ventus een lunchgesprek met gemeenteleden en we hoorden wat de gemeente zelf van de plannen vond. Mensen konden hun zorgen, vragen, enthousiasme delen en hun interesse. Hieruit bleek dat er inmiddels nauwelijks weerstand meer was tegen de plannen, mensen vonden het ontwerp mooi. En er melden zich al mensen aan voor de verschillende plannen! Ook gaf het bouwstenen voor het aanscherpen van de toekomstvisie. Het bleek dat ontmoeting een veelgedeelde behoefte en waarde is in de gemeente die ze graag wil delen met de wijk.
Waar hopen jullie over 2 jaar te staan?
Over twee jaar is een deel van de ruimte al verbouwd (ik weet de precieze stadia niet!) of een aanvang gemaakt met de eerste fase van de verbouwing.
De verschillende (voorbereidende) groepen voor de leefgemeenschap en buurtontmoetingsplek komen bij elkaar. Er wordt al wekelijks een getijdenviering gehouden.
Per onderdeel zijn de plannen en wie wat doet al veel concreter. Er is een groep van geïnteresseerde nieuwe bewoners en buurtbewoners en kerkelijke partners zijn aangehaakt bij de plannen en in de commissies. Het begint al te bruisen van activiteiten in de kerk!
Judith van den Berg-Meelis, Veni Ventus adviseur en Diaconaal Predikant