Wonen in een leefgemeenschap wordt steeds minder als gek gezien. Was het eerder vooral iets van kluizenaars, hippies of anti-regerings-groepjes; nu zie je dat het bijna gewoon, één van de keuzemogelijkheden, misschien zelfs hip te noemen is. Met het gevolg dat het flink zoeken kan zijn om een plekje te vinden bij een leefgemeenschap. Dan maar zelf eentje starten? Dat wordt ook gedaan, maar blijkt een uitdaging. Het kan zelfs een regelrechte ramp worden waarbij dromen in duigen kunnen vallen. Dat is de reden dat Veni Ventus samen met De Vereniging van religieuze leefgemeenschappen en andere partners de SCHOOL voor leefgemeenschappen heeft opgericht.

 

Dit voorjaar werd één van de leerlijnen van de SCHOOL op de Wittenberg aangeboden. Als leefgemeenschapspastor ben ik verbonden aan de Wittenberg, die bestaat uit bijna honderd personen, waarvan het grootste gedeelte tussen de 17 en 35 jaar is. In mijn rol ben ik o.a. betrokken bij de vorming en toerusting van onze community en het intakebeleid. Wij zien de grote belangstelling van jongvolwassenen om deel te worden van een leefgemeenschap onverminderd groeien. En dat zijn niet alleen jonge adolescenten aan het begin van hun studie, maar steeds vaker de groep 25+ers die na hun studie en terwijl ze al zelfstandig gewoond hebben, bewust kiezen voor de stap om in een gemeenschap met anderen te wonen. De verbinding tussen de SCHOOL en de Wittenberg is daarom niet ver gezocht. De visie van de Wittenberg om jongeren te vormen tot discipel van Jezus Christus, past bij het verlangen van de SCHOOL om mensen te trainen en toe te rusten voor zij een leefgemeenschap starten. Dat doe je namelijk niet zomaar. Leefgemeenschappen zijn the real deal. Dat geldt niet alleen voor de opstartfase, maar ook voor de functie die zij kunnen hebben voor kerk en maatschappij. Het overtuigt mij steeds meer dat de kerk van Nederland leefgemeenschappen nodig heeft, omdat het prachtige en unieke plekken zijn waar de navolging van Christus wordt geleefd, ontstaat en gebeurt, inspireert en ontroert. En daar hoopt de Wittenberg een steentje aan bij te dragen.

 

Als trainer bij de SCHOOL heb ik meegeholpen bij de eerste serie avonden op de Wittenberg en dat was een prachtige ervaring. Vanaf de zijlijn zag ik de bezieling, expertise en belangstelling die deze avonden kenmerkte. Mee-eten met een grote groep jongeren is een ervaring die de eerste deelnemers wellicht niet snel zullen vergeten, maar die hopelijk ook iets heeft laten zien van de vele kanten die het leven samen kent. Het is soms chaotisch en totaal onvoorspelbaar. Erg gezellig en ook luidruchtig. Tenminste, zo gaat het in ieder geval bij ons. Elke leefgemeenschap is weer anders natuurlijk. Tegelijkertijd geven onze vaste momenten van de maaltijd en het gebedsritme ook ruimte en rust voor het innerlijke leven. Daar moet je aan geproefd hebben voor je zelf aan de slag gaat, want de aandacht voor de ziel en het gebed tot God is de hartslag van elke leefgemeenschap. Leven in een christelijke gemeenschap wordt altijd gekenmerkt door overgave. Of dat nu aan de rust of de stilte is, aan God, of aan het vreemde en onverwachte. Het vormt je in ieder geval altijd. Als mens, als naaste voor de ander, als gelovige. En daarom is het volgens mij waardevol dat de SCHOOL is opgericht en met een team van experts en ervaringsdeskundigen de opbouw en vorming van nieuwe leefgemeenschappen ondersteunt. Wij zetten de deuren van ons huis graag open om jullie te verwelkomen! 

 

Willem Koudijs, trainer SCHOOL en Leefgemeenschapspastor de Wittenberg