Ver in de Limburgse heuvels ligt een kloosterhoeve met wortels tot in het jaar 1133.
Geschiedenis
We doen geen recht aan de eeuwenlange inzet en arbeid van de vele generaties bewoners van de Heerenhof door een paar jaartallen met korte highlights.
Het laat echter iets zien van het geloof van de boeren, ridders en alle andere gebruikers op deze plek.
Het complex is vele malen afgebrand en opnieuw opgebouwd waardoor de oorspronkelijke plek en opzet niet met zekerheid vast te stellen zijn.
In 1797 wordt het complex verkocht aan een Franse handelaar omdat Napoleon alle kerkelijke instellingen laat opheffen.
Kort erna wordt het bezit opnieuw verkocht door geldgebrek aan de adellijke familie van Görschen uit Duitsland. Zij gebruiken het gebouw 1,5 eeuw erna
als buitenverblijf. De huidige opzet van het gebouw stamt uit 1897 na opnieuw een verwoestende brand.
De laatste particuliere eigenaren zijn twee protestantse freules van deze familie van Görschen. Door de protestantse achtergrond is er een moeizame relatie met de katholieke omgeving. De broer van de beide zussen is lid van de Balije Brandenburg van de Johannieter Orde, waarschijnlijk reden om testamentair op te nemen het complex te schenken aan de oorspronkelijke Orde; ‘Ik verzoek de Johanniter Orde in Nederland er ernstig naar te streven om het landgoed “De Heerenhof” als Johanniter bezit in stand te houden; het Kapittel zij daarbij indachtig aan mijn uitdrukkelijke wens om op “De Heerenhof” de protestantse sfeer en tradities te handhaven, zoals deze zich de laatste honderd jaar ontwikkeld hebben, met inachtneming van de eisen des tijds en de ontwikkeling der omstandigheden’. Invulling geven aan deze wens blijkt nog niet eenvoudig. Het gebouw wordt gebruikt als gemeentehuis, gezinsvervangend tehuis voor 26 verstandelijk gehandicapten en door het Rode Kruis. De laatste decennia wordt het gebruikt als zorghotel.
Toekomst
Door aflopende contracten en een hernieuwde visie is de huidige eigenaar zich aan het beraden op de toekomst van het complex.
Enkele jonge gezinnen met hart voor het Limburgse land, de mensen in deze streek en het geloof dat zij een rol mogen spelen op de plek waar ze wonen, zijn in aanraking gekomen met de eigenaar en verkennen de mogelijkheid weer in De Heerenhof te gaan wonen. Zo kunnen ze van betekenis zijn voor de omgeving rond het complex door te gaan voor hun missie; ‘Samen uitnodigend leven, bidden en werken in contact met God, onze naaste en de schepping.’ Gefaseerd wil men met een grotere groep betrokkenen als leefgemeenschap intrek nemen, de Heerenhof openen voor de buurt, de hoeve weer laten draaien en de deuren gastvrij openen voor gasten die op adempauze willen komen. Een aantal ruimtes heeft voorzieningen gericht op minder validen. Voorlopig zullen deze faciliteiten aanwezig blijven en aan een externe partij worden verhuurd. Een ander deel van het gebouw blijft voorlopig in gebruik als hospice.
Veni Ventus is door de eigenaar van het complex gevraagd onafhankelijk te adviseren of het concept en de ideeën levensvatbaar en realistisch zijn voor de langere termijn. De beperkingen en mogelijkheden in het complex worden hierbij onderzocht. Ook de financiële onderbouwing van de baten en lasten als wel de gehele exploitatie zijn onderdeel hiervan.
Ten tweede adviseren we of alle benodigde kwaliteiten bij de initiatiefnemers aanwezig zijn voor de lange termijn ontwikkeling. Als laatste staan we de jonge gezinnen bij en zoeken samen met hen naar een werkbare, realistische aanpak om de plek, geschiedenis en wens van de laatste particuliere eigenaren eer aan te doen.