Maak kennis met de trainers van de S.C.H.O.O.L. voor leefgemeenschappen

Deze trainers willen graag Samen Communiteiten Helpen Opbouwen en Ontwikkelen via Leerlijnen 

 

zr. Esther v/d Vate

o.carm., onderzoeker spiritualiteit en trainster SCHOOL

De kloosterorde waar ik toe behoor, de Karmel, is meer dan achthonderd jaar geleden ontstaan. Mijn motivatie om les te geven aan de SCHOOL ligt in het verlengde van het avontuur waar onze voorvaders zich in die beginjaren op de berg Karmel aan waagden. Hun zoektocht naar God, gebed en gemeenschapsleven lijkt vandaag de dag nog lang niet ten einde. Het boeit mij daarom welke nieuwe vormen van religieus leven er in deze tijd worden gezocht en gevonden, en ik help dus van harte mee met het nadenken over monastieke spiritualiteit en de grondinspiratie van het gemeenschapsleven.

Michael Lubbers

Architect en trainer SCHOOL

Kloosters en kerken zijn met toewijding en als huis van Gods aanwezigheid ontworpen, gebouwd en (soms al eeuwen) in gebruik. Aanbidding, lofprijzing, stil zijn, opgebouwd worden, gemeenschap zijn, dienen en telkens opnieuw genade vinden, wordt ondersteund in deze gebouwen.
Maar voor mij zijn kloosters en kerken meer. Zonder levende stenen raakt het gebouw ontzield. We hebben daarom toegewijde mensen nodig voor de toekomst van deze gebouwen. Ik zet me daarom graag in voor het perspectief dat nieuwe leefgemeenschappen in kerken en kloosters kunnen bieden.

Martijn Ijmker

Ervaringsdeskundige, adviseur en trainer SCHOOL

Zelf bid, werk en leef ik in een klooster. Dat wens ik meer mensen toe.

De rust, het samenleven, het perspectief op de eeuwigheid en de warmte van een gemeenschap blijven mij verwonderen.

Omdat het op Klooster Nieuw Sion lijkt te lukken draag ik graag mijn steentje bij om dit door te geven en andere mensen op andere plekken te helpen gemeenschappen te stichten.

Willem Koudijs

Trainer SCHOOL

Als pastor van de leefgemeenschap op de Wittenberg zie ik wat het samenwonen, samenleven en samen bidden doet met tijdsgenoten. Wat is het een verrukking om mensen te zien opbloeien door gezamenlijke ritmes van de tafel en het gebed. Gemeenschapsleven raakt de kern van wat het betekent om mens te zijn, geschapen naar het beeld van God. Volgens mij heeft de kerk van Nederland dat weer nodig: het besef dat we aan elkaar gegeven zijn in de navolging van Christus. Leefgemeenschappen zijn daar hele goede plekken voor. Daarom zet ik me graag in om de kennis die ik heb opgedaan door het wonen in verschillende leefgemeenschappen, te delen met anderen.

Johannes van de Akker

Voorzitter vereniging Religieuse Leefgemeenschappen (VRL) trainer SCHOOL

Ongeveer tien jaar geleden ben ik het Kleiklooster gestart, een leefgemeenschap in de Amsterdamse Bijlmer waar we dakloze gezinnen onderdak bieden, dagelijks bidden in de kapel en betrokken zijn op de buurt. Ik hou er van om idealen om te zetten in dagelijkse praktijk en help mensen daarom graag om hun dromen te concretiseren. Het is leuk om als trainer op deze school dat juist met leefgemeenschaps-verlangens te doen.

André Bikker

Adviseur, coördinator en trainer SCHOOL 

Betrokkenheid bij leefgemeenschappen is mijn tweede natuur. Ik heb in diverse woongroepen gewoond en diverse leefgemeenschappen gestart en begeleid. Daarom geloof ik er heilig in dat je handen en voeten kan geven aan je idealen door samen te wonen, te bidden, er zijn voor je woonomgeving en te werken. Mijn wens is mensen te inspireren, te begeleiden en te leren wat het is om samen in een leefgemeenschap te wonen. Als katalysator van de SCHOOL voor leefgemeenschappen wil ik mensen de tools aanreiken om een duurzame leefgemeenschap te ontwikkelen.

Renée Tanis-Wierenga

Leider leefgemeenschap & trainer SCHOOL

 

Hoe zou het zijn om in een leefgemeenschap te wonen? Die vraag heb ik mijzelf gesteld voordat ik deel werd van zo’n gemeenschap en nog steeds verwonder ik me over het antwoord. De vruchten en lessen uit de afgelopen jaren – samen met de vruchten en lessen van zovele andere gemeenschappen door de tijden heen – deel ik graag bij de SCHOOL voor leefgemeenschappen. Dit komt samen met mijn achtergrond als docent en mijn rol als leider van de woongemeenschap in Klooster Nieuw Sion. Gezamenlijk leven: wat een leerschool en wat een zegen!